Löysin YLEn sivuilta jutun viime heinäkuulta otsikolla: "Perinnetyyliset vaatteet kiehtovat nykyihmistä - kirjailujen uskottiin karkottavan pahoja henkiä."
Jutussa kerrottiin nykysovelluksista, joiden idea on poimittu perinteisistä vaatekappaleista ja niiden koristekirjonnoista. Kirjontojen kerrottiin uskomuksen mukaan harhauttaneen pahaa henkeä, jotta se ei olisi päässyt ujuttautumaan vaatteen sisään. Samansuuntaisia uskomuksia on ollut myös esiliinoista menneinä aikoina. Nekin ovat suojanneet milloin syntymätöntä lasta, milloin naisen siveyttä.
Yksi ihanimmista näin jouluaikaankin sopivista sovelluksista löytyi netin syövereistä jokin aika sitten: Ihania karjalaisesta kirjontamaailmasta kuvionsa poimineita kynttilöitä:
kuva: http://valgie.fi/tunnelmakuvia.html |
Itse tein muutama vuosi sitten paidan, jonka selkäpuolelle kirjailin Rovaniemen tykkimyssystä pohjaideansa saaneen kuvioinnin. Tuo paita vaan on edelleen tuolla kaapissa käyttämättömänä, kun toiveikkaana tein siitä pari numeroa liian pienen eli ns. tavoitepainoisen paidan itselleni. No, sattuneista syistä kropan koko ei ihan tuon paidan kanssa vielä kohtaa. Toivossa eläen edelleen, että sen vielä käyttööni saan.
Rovaniemen tykkimyssyn kirjailusta ideansa saanut paita |
Ja niitä 'muinaisia' kirjailuja nykytöihin käytettäväksi löytyy esimerkiksi kirjasta Theodor Schvindt: Ompelu- ja nauhakoristeita. Itselläni hyllyssä on näköispainos vuodelta 1982. Alkuperäispainos lienee vuodelta 1893 eli ei ihan tuoreimmasta päästä teos. Kirjassa on niin pieniä pistorivejä kuin isompia kirjontakokonaisuuksiakin. Lisäksi myös erilaisia nauhoja piirroskuvina. Suoranainen aarreaitta. Ja sokerina pohjalla myös piirroksia useamman rekkopaidan kirjonnasta.
Tätäkin kirjaa aina silloin tällöin näkee divareissa ja joissakin kirjastoissakin kirja vielä on hyllyssä. Kannattaa tarttua kiinni, jos eteen tulee.
Tätäkin kirjaa aina silloin tällöin näkee divareissa ja joissakin kirjastoissakin kirja vielä on hyllyssä. Kannattaa tarttua kiinni, jos eteen tulee.
Kirjontakuvioita kirjasta Ompelu- ja nauhakoristeita. Ylempi kuvio: Karjalan aitoja Alempi kuvio: Hakaiskirjoja |
Nauhoja kirjasta Ompelu- ja nauhakoristeita Ylhäältä alaspäin: Side - Viitasaari, Vironvyö, polviniekka - Räisälä, Vironvyö, kakspolvinen - Pyhäjärvi, Vironvyö, kakspolvinen - Kirvu |
Miten sinä olet hyödyntänyt vanhoja kirjontoja tai miten olet niitä nähnyt käytettävän?
kysyy Sari
Bitti taivaaseen taisi mennä kommenttini, yritän uudelleen paremmalla tuurilla.
VastaaPoistaArtikkelisi innoittaa ja täytyy siksi vastata. Pari viikkoa sitten sain valmiiksi neulakinnastossut. Ystävälläni oli kirkon emäntien paksua, mutta kovaa sukkalankaa, ja hän valitti ettei siitä voi tehdä sukkia myyntiin. Pyysin saada lankaa ja se todella oli kamalaa, mutta sain tossut tehdyksi päättelemällä langanpäät. Kirjoin jalkapöydän päälle kannuksenpyörän värjäämilläni luonnonväri langoilla. Kannuksen pyörähän merkitsee suomalaisugrilaisten kansojen keskuudessa aurinkoa. Suuhun sitten muokkasin Theodor-sedän kuviosta 140 reunarannun (140 = Ristisiä haarojen kanssa ja pieniä jäniksen käpäliä). Hienot tuli! Täytyy joulun jälkeen kysyä menivätkö kaupaksi.
Oih! Kuulostaapa ihanalta. Ei sinulla Kaijaleena sattuisi olemaan noista tekemistäsi tossuista kuvaa missään linkitettäväksi tänne kommentteihin. Olisi niin mukava nähdä ne.
VastaaPoistaMinun oli tarkoitus ottaa kuva, mutta unohdin, sillä tapasin ystäväni yllättäen ja annoin tossut pois. Tuo unohdus on harmittanut minua itseänikin, sillä harvoin olen valmistuneeseen työhönii niin tyytyväinen, kuin noihin.
VastaaPoista