sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 7: Ihana uudistus!

Olipa miellyttävää katsoa lähetystä Linnan juhlista. Toistakymmentä kansallispukua, muutama saamenpuku ja yksi kiilasarafaani.

Erityiskiitos kansallispukupukeutumisesta menee kuitenkin stylistikaksikko Teri Niitille ja Minttu Vesalalle, jotka olivat ISTV:n ja HSTV:n yhteislähetyksessä juhlien pukeutumista kommentoidessaan pukeutuneet kansallispukuihin. Terillä oli yllään Helsingin pitäjän puku ja Mintulla Etelä-Pohjanmaan puku harvemmin nähdyllä tryytterö-päähineellä. Tulipa tuossa lähetyksessä esille myös kansallispuvun 130-vuotispäivät ensi vuonna. Hienoa!

Presidentin linnassa nähdyistä asuista sykähdytti erityisesti Katri Komin yllä ollut Orimattilan kansallispuvun kangasta hyödyntänyt asu. Pukuun oli kauniisti otettu elementtejä sekä hamekankaasta että Orimattilan puvun liiviosan kirjonnoista. Onko peräti vanha 'kaapissa kutistunut' puku päässyt tässä uuteen rooliin? Katri Komi on aiemminkin pukeutunut kierrätysmateriaaleista valmistettuihin pukuihin, joiden suunnittelijana ja ompelijana hänen äitinsä Milja Komi on loistanut. Liekö tämäkin hänen äitinsä luovuuden tuote?

Nostan olematonta hattuani tälle taidonnäytteelle, joka tuo Orimattilan puvun keskeiset elementit kauniisti esille.

Linnan juhlat 2014, Katri Komi
kuva napattu tietokoneen ruudulta
Harmi, että Katri Komi on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan tämän kauden jälkeen. Hänet olisin mielihyvin tämän esiintymisen jälkeen haastanut ensi vuoden Linnan juhlilla pukeutumaan kansallispukuun 130-vuotiaan kansallispuvun kunniaksi. Noh, onhan eduskunnassa kasapäin pukuhaastettavia vaalien jälkeenkin.

Näitä pohtien Suomen itsenäisyyden 97-vuotispäivän iltana Sari

5 kommenttia:

 1. Kiitos Katri Komin puvun esittelystä. Näin sen eilen, kun Katri kätteli presidenttiparia. Minusta selostaja meni hiljaiseksi Katrin puvun kohdalla, ei osannut sanoa mitään. Myöhemmin etsin kuvaa puvusta, en löytänyt, mutta täällä on. Tiesin Katrin äidin suunnittelevan vanhoista kansallispvuista pukua tyttärelleen linnan juhliin. Keskustelin siitä hänen kanssaan, kun videonauhoista kudotusta kankaasta valmistettu puku oli näytillä Mikkelissä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kaijaleena! Päättelyni meni siis oikein tuon puvun valmistajan ja materiaalin suhteen. Voinet välittää Miljalle kiitokset loistavasta pukumateriaalin uusiokäytöstä.

  VastaaPoista
 3. Samoin: kiitos näistä tiedoista! Meidän kotikatsomomme kohahti ihastuksesta, kun näimme puvun kättelyjonossa, mutta mistään kaunis puku -esittelyistä en jälkikäteen pukua löytänyt. Se oli upea!

  VastaaPoista
 4. Äitini Milja Komin puolesta kiitokset kauniista kommenteista!
  Tässä Linnan juhlapuvun 2014 tarina: Perusmustasilkkipuku oli mekkona, selästä aukinaisena ja punaisella silkkivyörusetilla varustettuna Miljan yllä Linnassa v. 1993. Seuraavana vuonna hän modifioi siitä itsellen hameen ja jakun.
  Sitten siinä oli Miljan kirpparilta asfaltilta kymmenisen vuotta sitten pelastama Orimattilan kansallispuvun hameosa uusiokäytettynä ja vielä vähän Miljan pliseerattua nuoruusmekkoa helmassa.
  Eli äidin kierrätysluomus vielä näillä näkymin tosiaan viimeisen kerran!
  Ja itsehän olen käyttänyt aiemmin Linnassa sekä kansallispukua että muinaispukua...

  VastaaPoista
 5. Kiitos Katri pukusi tarinasta.

  VastaaPoista