maanantai 15. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 15: Lämmintä päälle


Eilen kirjoittelin muutamasta kansanperinteestä innoituksensa saaneesta neulemallista.

Talven saavuttua myös tänne Hämeen härkämaille lieveilmiöineen

Kotimatkassa on toisinaan haastetta

ajatukseni veivät villan lämmittäviin ominaisuuksiin ja siihen, miten kansallispukumateriaaleja/pukujen osia voisi hyödyntää lämpöisinä vaatteina talven pakkasissa. Edelleenkin siis päässäni pyörii, miten käyttää pukujen osasia ja materiaaleja muutenkin kuin pukukokonaisuutena.

Taisinpa jossain luukussa jo mainita nuo kansallispuvun hameen loistavat talviominaisuudet. Pitkä hame, joka suojaa jalat tuiskulta ja tuiverrukselta. Siihen kaveriksi pitkävartiset talvisaappaat ja lämmin takki (vaikkapa se aiemmin himoitsemani Lopen kapotti), niin on täysin ulkoilukelpoinen ilman pilkkihaalareita ;) 

Ja lisämausteena asuun voisi liittää jotkut ihanat perinnelapaset kirjoneuleineen. Niissä muuten nurjalla puolella kulkevat lankajuoksut antavat lisälämpöä. Sekä tietenkin Kiss-kiss 'perinnepestyt' taidesukkikset. 

kuva: http://www.kansallispuku.com/fi/ws/36/kiss+kiss+taidesukkikset.html


Jos on vilukissan vikaa – tai ihan muutenkin – voisi sisätiloissakin pyöräyttää hartiaseutua lämmittämään Sojan suunnitteleman Väreen.



Soja ja Väre
kuva: http://www.kansallispuku.com/fi/ws/4/tastut+ja+vestut+kiilaferret+ja+v%C3%A4reet.html

Toisaalta, jos käsiin sattuu lennähtämään huonompikuntoinen puku, jossa kuitenkin edes osa hamekankaasta olisi pelastettavissa uusiokäyttöön, niin siitähän voisi tehdä ihan uuden hameen. Tämä voisi olla myös huolettomampi käyttää maita ja mantuja kulkiessa. 

Itsellänihän on yksi kansallispukuhame ihan vain 'humputtelukäyttöön'. Puen sen päälleni, kun haluan lämpimän hameen arkena tai jos tanhutreeneissä tarvitsen sen 'oikean' hameen tuntua viimeisissä treeneissä ennen esiintymistä.

Oletko sinä jo löytänyt kansallispuvun tarjoaman lämmön talveesi?

Villan lumoissa Sari







5 kommenttia:

  1. Olen tanhumenneisyyden aikoina käyttänyt Keski-Suomen puvun hametta, koska pidin sen sinisestä väristä. Se toi tosiaankin lämpöä talvikeleillä. Nyt olen kiikaroinut myynti-ilmoituksia 'sillä silmällä', josko löytyisi mielenkiintoinen, uutta tulemista odotteleva tapaus. Ja täytyy kyllä sanoa noista kiss-kiss sukkiksista, etten muista sääräni seuratun yhtä paljon nuorena, kuin käyttäessäni nyt noita sukkahousuja. Ne puhuttelevat todella monia.

    VastaaPoista
  2. Miula on hameet käytössä varsinkin talvisin. Aina kun löytyy joku hyvä päivä kalenterista, mikä tahansa liputuspäivä käy :) Tai ihan vaan jos on viluinen olo. Tstotyö kun on mahdollista myös hameessa.
    Liivi on myös hyvä lämmike. Mutta jotenkin sen käyttö on jäänyt vähemmälle.

    VastaaPoista
  3. Hmmmm... Kävisköhän talven tanssipaikoissa parempi flaksi, jos laittais kiss-kissit sääriä verhoamaan? Ja tietenkin sitten sävysävyyn kellohelmat heilumaan. Tässähän lienee selvä testin paikka.

    VastaaPoista
  4. Olen löytänyt, tosin en suomalaisesta kansallispuvusta, vaan jonkin saksalaisen puvun ihanasta mustasta villakangasjakusta, joka on jo monet kerrat pelastanut syksyisissä ja keväisissä ulkotilaisuuksissa, joissa pitäisi näyttää mahdollisimman siistiltä. Ns. välikaudet ovat tosi vaikeita ulkopukeutumiseen tässä mielessä, koska mie ainakaan en omista yhtään "virallisen" siistiltä näyttävää päällystakkia (paitsi semmoisia hyvin paksuja talvitakkeja). Ninpä kansallispukujakku on ollut mahtava löytö esim. hautajaisiin, kun kirkoissa ja ulkona on kylmä, mutta ei ihan niin kylmä että voisi siinä siisteimmässä mutta myös paksuimmassa omistamassaan mustassa takissa mennä.

    VastaaPoista