Millä tavoin pystyy suurentamaan liian pieneksi käyneen Pyhäjärven puvun huopakankaisen liiviosan?
- Linda -
Voiko pukuja suurentaa?
- Sirkku -
Hei Linda ja Sirkku!
Vastaan ensin Lindalle:
Pyhäjärven naisen kansallispukuun kuuluu hartuushame ja sen punaiset hartuukset ovat toteutuksesta riippuen joko verkaa tai puolivillaista pomsia. Pukusi hartuuksia voit suurentaa lisäämällä pienet jatkopalat samaa kangasta kainaloiden alle. Hameosa täytyy tietysti purkaa ja ommella uudelleen kiinni kokonaan tai osittain. Ukkolan Akkojen Leena on suurentanut Käkisalmen puvun hartuuksia näin.
Mikäli samanlaista reunanauhaa ei saa Suomen Perinnetekstiileiltäkään, reunanauhaksi voinee käyttää sopivaa pienikuvioista puuvillakangasta. Hyvä esimerkki kansanomaisesta reunojen huolittelusta hartuuksissa on Raudun ja Sakkolan alueelta museoon tallennettu hartuushame, joka esiteltiin joulukalenterin luukussa 6 vuonna 2016. Siinä on käytetty ainakin kolmea erilaista kangasta hartuuksien reunojen huolittelussa!
Ja sitten Sirkulle:
Kansallispuvun suurentaminen on monitahoinen kysymys. Naisen pukua on helpompi suurentaa kuin miehen ja tarkistamatonta naisen pukua on helpompi suurentaa kuin tarkistettua. Muutamia vinkkejä naisen kansallispuvun suurentamiseen kuitenkin on.
Hameen suurentaminen on mahdollista monin tavoin. Mikäli hameessa on riittävästi kangasta, voi vyötärön laskostaa tai poimuttaa uudelleen ja uusia vyötärökaitaleen esimerkiksi valkaisemattomalla pellavalla. Tarvittaessa kangasta voi lisätä eteen essun alle. Lyhyttä hametta voi jatkaa pidemmälle käyttäjälle päästämällä helmakäänteestä kaikki varat pituuteen. Helma kannattaa vuorittaa valkaisemattomalla pellavalla. Tarvittaessa hameen yläosaan voi ommella jatkoksi kaitaleen, se jää monesti essun ja liivin körttien alle piiloon. Hyvä ohje hameen kasaamiseksi omille mitoille löytyy Lajulan Kangastuvan blogista. Tarkistetun puvun hameessa noudatetaan pukukohtaista ohjeita vyötärö- ja helmarakenteissa.
Kun hame on suurennettu, voi olla tarpeen tehdä uusi esiliina. Esiliinan suurentaminen kauniisti on aika mahdotonta.
Kansallispuvun paidassa on hyvä olla tarpeeksi väljyyttä, noin 20-30 cm verrattuna rinnanympärykseen. Paitaa voi suurentaa lisäämällä sivusaumoihin kapeat kaitaleet. Tällöin kainalotilkkuja pitää siirtää hihassa kaitaleen verran eteenpäin.
Kuva: Jenni Österman |
Mikäli paita on hartioistakin liian pieni, voi paitaa suurentaa lisäämällä pidemmät kapeat kaitaleet miehustakappaleen reunoihin. Tällöin kaitale kulkee helmasta olan yli takaisin helmaan. Tarkistamattomissa puvuissa paidan kainalotilkku on monesti melko pieni, joten pelkkä sen suurentaminen saattaa joskus riittää. Paitaan kannattaa myös lisätä aliset, eli kiiloin levitetty jatko helmaan.
Liivin suurentaminen tarkistetuissa puvuissa tarkoittaa melkein väistämättä kokonaan uuden liivin ompelemista, sillä kansanomaisessa kaavoituksessa liiveissä ei ole sivusaumoja. Aavistuksen liian pienen liivin voi saada sopimaan jättämällä rintaliivit alta pois. Jos uuden liivin tekeminen ei tule kyseeseen, voi liivin leikata kainalon alta pystysuoraan auki ja lisätä jatkopalat väliin.
Tarkistamattoman puvun liiviä voi suurentaa päästämällä saumoista, mikäli niissä on varaa tai lisäämällä kapeat kaitaleet sivusaumoihin. Kovin isoja muutoksia siihenkään ei voi tehdä, jottei liivin mittasuhteet muutu liikaa. Uuden liivin tekeminen on kuitenkin oiva tapa saada käytetystä tai vanhasta puvusta hyvin istuva ja täysin omalta tuntuva.
Näinköhän allekirjoittaneen pitää itsekin joulun herkuttelujen jälkeen suurentaa vähän liiviä?
Glögiä ja piparkakkuja maistellen,
Tyyni
Tyyni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti