maanantai 24. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 24: Kuinka vanha perinne kansallispuku on?



Kuinka vanha perinne kansallispuku on?
- Jaakko -

Milloin ensimmäinen kansallispuku on tehty Suomessa?
- Päivi -

Milloin ensimmäinen kansallispuku valmistettiin Suomessa?
- Nasu 2005 -


Voi Jaakko, Päivi ja Nasu 2005! Kysymystenne myötä saamme nauttia jouluaaton kunniaksi kansallispukuisen historian havinaa. 1800-luvun jälkipuolisko oli Euroopassa - niin myös Suomessa - kansallisromantiikan aikaa. Silloin kiinnostuksen, ihannoinnin ja jäljittelyn kohteeksi tulivat muun muassa kansakunnan omaksi katsottu perintö ja erityislaatu sekä kansanelämä. Tuohon aikaan yleismuoti oli jo suurelta osin syrjäyttänyt kansan perinteiset pukeutumistavat. Kansallisromantiikan myötä yhteiskunnan ylemmät luokat kiinnostuivat myös kansan käsityötaidoista ja pukuperinteestä. Ensimmäiset kansallispuvut koottiin 1800-luvun jälkipuoliskolla tämän kansallisromanttisen aatten innoitamana. Sitä ei pystytä sanomaan kuka ensimmäisen suomalaisen kansallispuvun valmisti tai missä ja milloin se tapahtui. Kansallispukujen ensimmäisestä suurimittaisesta julkisesta esiintymisestä sen sijaan tiedetään paljonkin. 5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomalaiset naisjärjestöt antoivat lahjana keisarinnalle käsitöin koristellun soutuveneen Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa. Puvut oli valmistanut Suomen Käsityön Ystävät -yhdistys. Soutajat pukuineen edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Perää piti rouva Jääsken puvussa. Lisäksi veneessä olivat lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta ja pohjoissavolaiseen pukuun pukeutunut kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger. 27-vuotias hämäläissyntyinen näytelijätär Ida Aalberg edusti hämäläispuvussa. Lapväärtin pukuun oli pukeutunut Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin ja Karjalan edustajana oli talollisen tytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa. Säkylän pukuun oli pukeutunut Helmi Stenbäck ja Hanna Andersinilla oli yllään Askolan puku.


Seitsemän 5.8.1885 soutajista on ikuistunut kahteen valokuvaan.
Tässä kuvassa ovat Hanna Andersin, Helmi Stenbäck ja Anni Junttila.
Kuva: Museovirasto - Historian kuvakokoelma CC BY 4.0

Tässä ovat Ida Aalberg, Emmy Cannelin, Lydia Haaranen ja Alma Ahnger.Kuva: Museovirasto - Historian kuvakokoelma CC BY 4.0
Tästä tilaisuudesta alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus ja sitä pidetäänkin kansallispuvun syntymäpäivänä. Ensimmäisen kerran kansallispukumalleja julkaistiin vuonna 1899 Koti ja Yhteiskunta -lehden käsityöliitteinä. Pukumallit oli koonnut Theodor Schvindt. Muista alkuaikojen kansallispukumallien kokoajista voi lukea esimerkiksi Suomen Kansallispukukeskuksen nettisivuilta. Tähän onkin hyvä päättää tämän vuoden joulukalenteri. Kansallispuvun lämmin kiitos kaikille kysyjille ja lukijoille. Kiitos myös apulaisilleni Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:stä: Iina Wahlström, Sini Vento, Tiina Salonen, Soja Murto, Tiina Lajunen, Sanna Karvonen ja Laura Hannula sekä kaikki, jotka ovat lainanneet kuvia ja vastailleet kysymyksiini. Ensi vuodeksi Raidalla onkin suunnitteilla ihan toisenlainen joulukalenteri, siitä tulee lisätietoja pian! Vinkkinä kerron, että kannattaa liittyä Raidan jäseneksi!

Toivotan teille kaunista joulua ja pukurikasta vuotta 2019! Tyyni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti