keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 5: Voinko keksiä oman kansallispuvun?




Voinko keksiä oman kansallispuvun?
- Anonyymi -




Hyvä nimetön,

Kansallispukua et ikävä kyllä voi itse keksiä. Suomessa on onneksi yli 500 erilaista kansallispukua, joista voit valita mieleisesi, ja niiden lisäksi voit vapaasti pukeutua esimerkiksi yksittäisiin kansallispukujen osiin tai muuten kansanpukuhenkeen.


Kansallispuvuissa on mistä valita. Tässä kuvassa valtaosa puvuista on tutkittuja, esikuvien mukaisia pukuja.
Kuva. Sanna Karvonen

Selitän vielä taustoja, niin ei ehkä tunnu niin tylyltä tuo ehdoton “ei”. Kansallispuku on kokonaisuus, jolla on aina joko vakiintunut ilme (vanhemmat, suunnitellut kansallispuvut) tai tutkittu tausta museoihin tallennettuine esikuvineen (uudempi pukukerrostuma). Muut kansanomaiset puvut eivät ole nimeltään kansallispukuja.


Ennen 1980-lukua kootut puvut ovat suunniteltuja.
Itä-Hämeen eli Hartolan puku on suunniteltu vuonna 1927.
Kuva: Soja Murto

Uusia kansallispukuja syntyy kuitenkin edelleen, ja siten on keinoja, joilla esimerkiksi kotipaikkakunnalleen voi saada puvun. Edullista se ei ole, eikä nopeaa: Homma työllistää joukon ammattilaisia ja työ vie vuosia. Kustannuksista vastaa se taho, joka puvun luomista on kansallispukukeskukselle esittänyt (yleensä jokin paikallinen yhdistys). Pukua luotaessa pengotaan museoihin tallennettuja vaatekappaleita, hyödynnetään tutkimustietoa ja tarvittaessa vaikkapa luodaan uusia värjäysreseptejä, jotta saadaan puvusta mahdollisimman esikuvia vastaava.

Kannustan kuitenkin lämpimästi nauttimaan kansallispuvuista ja kansanomaisesta pukeutumisesta omaan tyyliin. Vaikka asua ei voisi sanoa kansallispuvuksi, se voi silti olla upea ja kunnioittava kokonaisuus. Riemuitaan näistä meidän upeista perinteistä!

Minullakin on asu, johon olen poiminut itseäni miellyttäviä asioita kansanpuvuista
ja yhdistänyt ne Raita ry:n logoraitoihin.
Kuva: Pia Ala-Äijälä



Kannattaa tutustua myös viime vuoden joulukalenterista aihetta liippaviin luukkuihin:
Joulukalenteri 2017, luukku 14: Voiko feresiä pitää arkipukuna?
Joulukalenteri 2017, luukku 7: Voiko eri kansallispukujen osia yhdistää?

Väriä elämään toivottelee
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti