perjantai 5. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 5: Kansallispuku videokuvattuna

Saan pukea tänään perjantaina Kärkölän pukuni ylleni hieman juhlavammissa merkeissä, kun menemme esiintymään erään kansantanssiryhmällemme tärkeän henkilön läksiäisjuhliin hänen suunnatessaan nauttimaan oloneuvoksettaren roolista tulevina vuosina.

Paitaani ja esiliinaani sekä mieheni pukupaitaa illalla silittäessäni ajatukseni pyöriskelivät sen ympärillä, mitä kansallispuku on tänä päivänä. Teema, jota pohdin jo ensimmäisessä kalenteriluukussakin hieman.

Päätin lähteä tutkimusmatkalle internetin ihmeelliseen maailmaan Mr Googlen ystävällisellä avustuksella ja mitä tulikaan vastaan. Youtubessa oli tallennettuna mukava pukuesittely saatesanoilla:
"Savonlinnan maakuntamuseolla Riihisaaressa vietettiin Kalevalaisten naisten Kalevala-juhlaa 3.3.2013. Sysmän ja Luhangan pukuun pukeutunut Soja Murto-Hartikainen esittelee Kista Nuolivaaran yllä olevan Puruveden eli Kerimäen puvun."
Videolla esiintyvät puvut ovat eri aikakausien näkemyksiä kansallispuvuistamme ja molemmat kaukaa kauniita ja läheltä hyvän näköisiä.

Puruveden seudun eli Kerimäen puvusta kertoo Toini-Inkeri Kaukonen kirjassaan Suomalaiset kansallispuvut ja kansanpuvut seuraavaa:
Puvun kokoaja: Tyyni Vahter vuonna 1952
Puvun tilaajayhteisö: Kerimäki-Seura
"Kerimäkeläisen kansanpukuesineistön puutteessa malliaineisto on muualta Itä-Savosta ja naapuripitäjästä Kiteeltä, jonka kansanpukuperinne oli savolaistyyppistä. Sini-kelta-valkoraitaisen flammutäpläisen hamekankaan malli on Sulkavalta naisen turkkiröijyn päällisestä  (KM A 1634), joka usein ommeltiin hamekankaasta. Tummansinisen liivin selkäleikkaus on samasta röijystä. Pystykauluspaidan malli on mukailtu kiteeläisestä paidasta (KM). Ohut valkea esiliina on kuviokudontaa; sen ja valkean kirjaillun huivin malliaiheet ovat Kiteeltä (KM). Kerimäeltä ovat rintasoljen ja liivin hakasten mallit (KM). Koppamyssy on isoa pohjois-savolaista tyyppiä. Kirjaillun tyllitykin malli on Kuopion museosta.
Puruveden seudun eli Kerimäen naisen kansallispuku
ja Kerimäen miehen pitäjänpuku
alkuperäinen kuva: http://www.kerimaki.fi/uploads/etusivupuvut1_1.jpg

Vuodelta 1989 olevasta Sysmän ja Luhangan puvusta löytyy kattava teksti Suomalaiset kansallispuvut -sivustolta.

Sysmän ja Luhangan naisen kansallispuku
alkuperäinen kuva: http://www.kansallispuvut.fi/puvut/img/sysma_luhanka_np.jpg

Tuon videon myötä ajatus karkasi alkuperäisestä, kun hihittelin täällä itsekseni tuon pukuesittelyvideon parissa. Ei siksi, että se itsessään olisi jotenkin huvittava, vaan siksi, että tietääköhän Soja itsekään, että ko. video on Youtubeen ladattu. No, se selvinnee tässä päivän kuluessa.

Huomenna on itsenäisen Suomen syntymäpäivä. Pukeudutko juhlan kunniaksi kansallispukuun?


Näissä mietteissä Sari






 
 

4 kommenttia:

  1. Mukava esittely Sojalta:) häneltähän se käy.

    VastaaPoista
  2. Heeehheheee, voihan kankeus ja hävetys :D Mikä siinä on, että juttua tulee kyllä ihan solkenaan, mutta lyöpä mikki käteen ja kamera käyntiin, niin silloin jäätyy meikätyttö. Live-ainesta ilmeisesti?

    VastaaPoista
  3. Onpas mukava videon pätkä. Pitikin perustaa itselle uusi muistilista youtubeen nimellä kansallispuku :-)

    VastaaPoista
  4. Soja, eihän tuossa nyt mitään hävettävää ole. Tule jo pois nurkasta!

    VastaaPoista